Martin och Tuva vann säsongspremiären av SST

///

Kiruna och Riksgränsen snowboard- och skidklubb stod som arrangörer när säsongens första deltävling i Swedish Slopestyle Tour (SST) avgjordes. Svenska Spels Hejapris delades ut till hemmaåkaren Martin Nordqvist, RISK, som tog hem segern i herrklassen och Umeååkaren Tuva Skanderby, UHSK, som vann på damsidan.

I helgen avgjordes den första deltävlingen i Swedish Slopestyle Tour (SST). Kiruna och Riksgränsen snowboard- och skidklubb stod som arrangörer och hade byggt en park i toppskick. Det var inte bara säsongspremiär, det var också första gången som Hejapriset från Svenska Spel delades ut till dam- och herrvinnaren i seniorklassen. Hejapriset innebär att åkaren får 10 000 kronor där hälften av pengarna går till dem själva och andra hälften till deras klubb för att gynna gräsrotsverksamheten.

– Det är en fantastisk verksamhet som bedrivs runt om i landets alla föreningar, och som Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit, vill vi uppmärksamma och hylla dem för deras fantastiska jobb. Genom Hejapriset kan vi bidra med viktiga medel så att klubbarna kan fortsätta utveckla sin verksamhet så att fler barn och unga får möjlighet att komma i rörelse och ägna sig åt just sin idrott, säger Linn Rydstedt, ansvarig projektledare för Svenska Spels samarbete med Svenska Skidförbundet.

På plats i Kiruna fanns ett stort gäng glada och peppade åkare från tre olika nationer som alla var redo att kicka igång tävlingssäsongen. Vädret under tävlingsdagen var utmanade men Tuva Skanderby, UHSK, lyckades hantera förhållandena och tog hem segern på damsidan.

– Det var lite jobbigt att mentalt ställa om när vi ändrade banan på grunda av vädret, men jag gjorde det bästa av situationen. Det gick bra att åka och var väldigt roligt, säger Tuva Skanderby.

Hejapriset delar hon med hemmaklubben Umeå Skidklubb, UHSK, som betytt mycket för hennes utveckling.

– UHSK har hjälpt mig att utvecklas i sporten och de har kunnat fortsätta ge mig bra träningsförutsättningar genom åren. Jag hoppas att pengarna kan hjälpa dem att utveckla verksamheten och få fler åkare till sporten. Det känns bra att kunna få ge tillbaka efter allt stöd dem gett mig, säger Tuva.

Tränings- och tävlingsbidraget som Tuva Skanderby själv tar del av kommer hjälpa hennes satsning.

– Bidraget betyder mycket, det är bra för att kunna åka iväg på tävlingar och satsa ännu större i vinter, säger hon.

På herrsidan blev det hemmaseger när Martin Nordqvist, RISK, vann tävlingen.

– Det gick skitbra att åka hela dagen. Men i första åket ramlade jag och det gav mig ett litet ”wake-up call” och mer fokus inför det andra åket som jag satte precis som jag hade tänkt, sa Martin Nordqvist efter vinsten.

Hälften av Hejapriset kommer han skänka till hemmaklubben Riksgränsen snowboard- och skidklubb, RISK, som arrangerade tävlingen.

– RISK har betytt mycket för mig, och underlättat mycket i mina yngre dagar med träning både på barmark och snö. Jag hoppas att pengarna kan på fler snowboard och skidåkare till sporten, säger han.

Andra hälften av Hejapriset går till hans egna satsning.

– Tränings- och tävlingsbidraget betyder jättemycket och går oavkortat till alla resor denna säsongen, säger Martin Nordqvist.

Efter ett lyckat första stopp av Swedish Slopestyle Tour väntar nu lite julledigt innan det är dags för nästa tävling 23 januari i Hemavan.

LÄS MER: Fullständig resultatlista.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.