//

Tränare Anders Nilsson

”alla elever ska få möjligheten att bli så bra de kan”

Tärnaby skidhem har fostrat många alpina landslagsåkare, och fler lär det bli. Under ledning av huvudtränaren, den förre landslagstränaren Anders Nilsson, genomförs en bred satsning för att skapa bästa möjliga förutsättning för skolans deltagare.
– Alla kan inte bli stjärnor, men alla ska få möjligheten att bli så bra de kan, säger Anders Nilsson.

Rekryteringen av Anders Nilsson var en viktig pusselbit i den medvetna satsning som görs av Storumans Folkhögskola som driver skidhemmet.
– Vi har hållbarhet i fokus i utbildningarna. Vi vill ge deltagarna den mentala och fysiska styrkan som krävs för att klara de utmaningar de kommer att möta, säger folkhögskolechef Anna Hartman Sjödin.

För Anders Nilsson innebär rollen som huvudtränare att han är tillbaka till starten för sin tränarkarriär. Efter sin egen aktiva tid som bland annat innefattar ett SM-guld och dryga 20 starter i Europacupen valde han avsluta karriären som 25-åring. Efter ett par år på ett åkeri arbetade han som tränare på skidhemmet ett drygt år. När skidförbundet sedan kallade tog en tio år lång landslagskarriär fart. 

Skillnaden mellan landslaget och skidhemmet är inte så stor, menar Anders Nilsson.
– Tack vare att vi är en folkhögskola har vi ett mycket flexibelt upplägg. Vi kan styra balansen mellan skola och träning nästan dagligen. 
Huvudtränaren hyllar den hållbara satsning som skolan gör. Skolans fem tränare har nu fått extra externt stöd.
– Vi har anlitat kunniga personer inom en rad olika områden och samarbetar med Umeå Universitet. Vi vill att deltagarna skall kunna få en tydlig bild av vad som krävs för att lyckas.

Samtidigt pågår ett utvidgat samarbete med de andra skolorna i Tärnaby och andra grupper i byn.
– Samordningsgruppen för alpina utbildningar gör att vi tillsammans kan utveckla och stärka Tärnaby som ort. Det är smartare att jobba tillsammans när konkurrensen stärks, säger Anna Hartman Sjödin som också kan presentera en helt ny utbildning.
– Vi planerar en tränarutbildning vid skidhemmet som startar hösten 2019. Det är brist på duktiga tränare och vi vill ge åkare som själva inte vill elitsatsa att bli kvar inom skidåkningen.

Tärnaby har genom historien skapat stora alpina stjärnor med Ingemar Stenmark och Anja Pärson i spetsen. Finns nästa affischnamn i skolans träningsgrupper?
– Det är bara några få som blir stjärnor, men jag tror verkligen på de åkare vi har.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.