Upplev snösäkra Ramundberget

////
Start

100 procent åkglädje, 60 toppar över 1000 meter och ett perfekt klimat för stora snömängder. Du behöver inte åka utomlands för att uppleva orörd pudersnö och vida vyer. Ramundberget och dess omgivningar är ett paradis för allt ifrån alpint till längdåkning. 

Text: Ingela Engblom

Tänk dig att vakna en tidig morgon, när solen är på väg upp över bergstopparna och du upptäcker att det har fallit nysnö under natten. Ett orört glittrande snötäcke som bara väntar på att du ska lägga dina spår i branten. Det låter som en bra skiddag i Kanada men du är i västra Härjedalen. Där vägen tar slut och kalfjället tar vid ligger Ramundberget. 

–Hos oss är fjälltopparna alltid nära. Det gör att åkningen är lättillgänglig och varierande, i både backar och spår, men framförallt utanför pisten, säger Lena Tusås, marknads- och försäljningschef för Ramundberget.

Det geografiska läget gör Ramundberget unikt. Förutsättningar för mycket snö är optimala. När det regnar på andra håll faller flingorna ymnigt här. När blåsten för bort snön från kalfjäll inte långt därifrån ligger den kvar på Ramundberget. 

Natursnön tillför inte bara mervärden till offpiståkarna. Den ger bättre grepp i både backar och spår vilket gör skidåkningen mycket roligare.

– Vi kan förlita oss på naturen, fjällmassiven utanför knuten och samtidigt vara snösäkra. Förra året slog vi vårt snörekord från 80-talet med ett snödjup på 2,4 meter, berättar hon. 

Topptur, skidbestigning eller randonnée. Kärt barn har många namn. Vad det handlar om är en utflykt i opreparerad terräng, oftast med målet att nå en bergstopp för att sedan glida utför i härlig lössnö. Allt fler inser styrkan i upplevelsen och vill pröva på. 

– En av våra mest populära aktiviteter vintertid är toppturer med tolkning efter skoter. Under en halvdag kan en grupp hinna med tre hela åk i härlig lössnö tack vare närheten. 

Ramundberget erbjuder både skidlektioner och guidade turer för de som vill pröva på, eller uppleva mer avancerad, offpist. Natursnön tillför inte bara mervärden till offpiståkarna. Den ger bättre grepp i både backar och spår vilket gör skidåkningen mycket roligare. Åkningen är lekfull och varierande med 42 nedfarter i Ramundberget, och hela 136 nedfarter i området, allt på ett och samma skidpass. I Ramundbergets snowpark finns det fyra linjer med olika nivåer och snön är dessutom mjukare, vilket gör att landningarna blir mer skonsamma och lockar fram modet hos åkarna. Parken är högt belägen över trädgränsen med utsikt mot Helags och Skarsfjället, och har även en egen skogspark. 

– När man blickar ut över fjällen slås man av hur stort området är. Trängsel och köer vet vi knappt vad det är. 

Om många äldre barn håller till i parken så busar de yngre i Mickelinas Värld och med maskoten Mickelina. Här finns sex äventyrsområden utspridda på fjället, i skidsystemet och i dalen. Tanken är att skapa skidglädje genom att låta barnen utforska såväl pist- som skogs- och längdåkning. Längdspåren i området är dessutom i världsklass med 300 km sammanhängande spår och med längdmeckat Bruksvallarna som närmaste grannby.  

– Vi har många aktiva familjer som upptäcker oss och blir helt frälsta. De uppskattar närheten, snökvalitén och att det finns skidåkning för alla smaker, nivåer och grad av äventyrslust, säger Lena Tusås. 

Hjärtat i Ramundberget är det genuina hotellet Fjällgården. Runt den anrika byggnaden har anläggningen succesivt utvecklats sedan starten 1936. Gästerna kan idag välja att bo i hotellrum, lägenheter eller stugor. Självklart finns det flera restauranger med härliga matupplevelser, som restaurang Tusen på fjället, prisbelönt för sin design. Mor Britas restaurang som ligger i hotellet har även en egen vinkällare för sällskap som vill avnjuta kvällen för sig själva. 

– Ett hett tips är att ta tillvara på midvinterveckorna i januari. En oförglömlig tid i lössnö och med extra gott om utrymme i backar och spår. 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående artikel

Fjällvägen – skapar tillgänglighet – från kust till fjäll

Nästa artikel

Unik satsning lyfter svensk snowboard och freeski mot nya höjder

Senaste i Alpint

Bydalsfjällen

Bydalsfjällen Borgafjäll ligger i södra Bydalsfjällen ligger i Åre kommun i vackra