Fjällkyrkor

/

– För ett magiskt bröllop, ett dop i fjällmiljö eller kanske bara en lugn och skön fikastund med grymma bullar. Det här är fjällkyrkorna i Sälen.

FJällkyrkor hittas över hela vår fjällvärld. Många med anor betydligt längre än de populära och moderna skidanläggningar de är belägna i. Kyrkorna som med sina miljöer gett människor värme och ro under många årtionden. Och fortsätter göra så. Med fina fjällbröllop, mysiga dop och kaféverksamhet vid sidan av gudstjänster för små och stora högtider bidrar de till att skapa ett lugn i en annars rätt upphausad (iallafall vintertid) fjällmiljö. I de populära Sälenfjällen, med mer än 4,8 mijoner gästnätter, hittas två fjällkyrkor, Tandådalens och Sälens fjällkyrkor som erbjuder besökarna lugna miljöer, gott fika och musikupplevelser vid sidan av de traditionella arrangemangen.

Tandådalens fjällkyrka, belägen vid campingen i Tandådalen, har öppet alla dagar året runt. I det mysiga och ombonade kafeet hittas de, i Sälenfjällen, legendariska bullarna vilka är ett måste att testa. Här har man hittat ett vinnande koncept, eller ska vi kanske säga recept? Dessa bakverk smakar verkligen som bullar ska smaka, mycket smör, mycket vanilj och dessutom är de alltid varma och färska. De är som bullarna man minns att man smakade som barn. Missa inte!

Tandådalens fjällkyrka är inspirerad av lappkåtans form och den magiska siffran på detta ställe är tolv. Kyrkan mäter 12 x 12 meter i grundplanet och den är också 12 meter hög. Den rymmer 150 personer och timret den byggts av är hämtat från 200 fina furor från Lima Besparingsskog. Klockan har däremot fått resa en bit då den är gjuten av Bergholtz i Sigtuna och väger in på hela 300 kg.

Sälens fjällkyrka hittas intill Högfjällshotellet. Det är Sveriges högst belägna kyrka med sina 710 meter över havet.

Kyrkans tillkomst har sin bakgrund i de gudstjänster som firades vid påsktid utomhus på Caravan Club. Påsken 1968 tog Limaprästen Halfdan Rönneseth initiativet till att uppföra en kyrka. En insamling drogs igång. Ett antal år senare, den 1 september 1985 invigdes kyrkan av biskop Arne Palmquist.

Sälens fjällkyrka hittas intill Högfjällshotellet. Det är Sveriges högst belägna kyrka med sina 710 meter över havet. Den ritades av prästen och arkitekten Lars Ridderstedt, och invigdes 30 mars 1969 av biskop Sven Silén. Den knuttimmrade kyrkan är 16 x 10 meter, och rymmer 150 personer. Många detaljer på och i kyrkan är hämtade från den direkta omgivningen och är väl värda ett besök enbart de. Låset på kyrkporten kommer från Transtrands 1600-talskapell. Altarstenen av sandsten, där naturen har format mönstret, kommer från Mångsbodarna och väger ett ton. Predikstolen är en granstubbe från Fulunäs, dopfunten är gjord av en sälgstubbe och klockan i klockstapeln har följande inskription: ”Låt min klang dig mana Gud att dyrka, uppå fjäll, i skog, i hem, i kyrka”. Vid kyrkan hittas även en vacker minneslund.

Så varför inte göra ett litet avbrott i pistnötandet eller skippa en av veckans afterskis. Ta en tur till någon av fjällkyrkorna och ta in en annan typ av miljö, eller bara fyll magen med grymt goda bullar.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående artikel

Skidåking året runt

Nästa artikel

Fjällvägen – skapar tillgänglighet – från kust till fjäll

Senaste i Reportage

Bydalsfjällen

Bydalsfjällen Borgafjäll ligger i södra Bydalsfjällen ligger i Åre kommun i vackra